IGOR Gorgonzola Novara - Gorgonzola dolce
IGOR Gorgonzola Novara - Gorgonzola dolce

Istoria Gorgonzolei IGOR

Gorgonzola Igor proviene dintr-o tradiție veche de secole de produse lactate.

Gorgonzola este o brânză plăcută, prezentă în toată lumea, espresie Made in Italy, de excelență: venele verde-albastre caracteristice, evocă imediat câmpiile și pășunile din Piemonte și Lombardia. Produs pentru prima dată la sfârșitului secolului IX, aproape de Milano orășel de la care a luat numele, acesta inițial numit stracchino verde, pentru că era făcut cu lapte de vaci obosite și stracche, sau cele care coboară de la poalele Alpilor la câmpii să se odihnească, generând un lapte deosebit poltrivit pentru păroducerea brânzeturilor moi. În secole, producerea Gorgonzolei s-a extins acoperind geografic un teritor vast și omone, încât a fècut din Novara un teritor bogat de apă, de pășuni și cirezi, nuoa capitală de la Gorgonzola.

Teritorul novarez prin poziția sa geografică particulară, între muntele Rosa și râul Ticino, prezintă condiții meteorologice ideali pentru cultivarea viei, pentru producerea de alimente rafinate: această tradiție este atestată încă de pe vremea romanilor de istoricul Tacitus.

În timpurile mai recente, Gorgonzola a fost în măsură să treacă granițele de origine să fie cunoscută peste tot datorită la renumiți scriitori celebri cum ar fi Alessandro Manzoni (care îl citează în capitolul 16 din ”Promessi sposi”, cînd Renzo gustă din așa - zisul ”stracchino”),Hermann Hesse, Giosuè Carducci, James Joyce și mulți alții.

Gorgonzola DOP
Gorgonzola DOP

Trasabilitatea catenei de producție

La IGOR sunt urmate proceduri interne stricte pentru producția de Gorgonzola, scop de a identifica furnizori care funcționează în diferite etape ale catenei de producție, în conformitate cu criteriul “one step backward and one step forward” ("Un Pas înapoi și un pas înainte"),care permite un control mai mare al întregii producții.

Creșterea informațiilor disponibile pe traseul parcurs de produsele IGOR de-a lungul catenei de aprovizionare prin controlul fluxului de materii prime și produse, compania garantează siguranța alimentară a produselor sale.

În plus față de operațiunile și procedurile adoptate pentru punerea în aplicare a sistemului de trasabilitate în cadrul lanțului de aprovizionare IGOR au fost introduse reglementări stricte de producție, în scopul de a atinge și menține un nivel ridicat de calitate a Gorgonzola cu controale specifice periodice.

Disciplinarul Gorgonzola DOPIGOR Gorgonzola DOP

Brânza Gorgonzola a fost recunoscut de către Comunitatea Europeană și este înregistrat în lista de DOP în 12.06.1996 cu Reg. Cee nr 1107/96.O legislația strictă ce definește standardele de producție și zona de colectare a laptelui DOP, de producție și de maturare, asigurarea calității și autenticitatea acestuia.

Există două tipuri de Gorgonzola - dulce și condimentată - cu caracteristici precise și moduri de preparare reglementate scrupulos prin regulamentele de producție, emise de către Consorțiul pentru protecția de brânză Gorgonzola, implementat de MIPAAF (Ministerul Agriculturii și Pădurilor) și recunoscute de către Comunitatea Europeană.

Fiecare formular este marcat la origine indicând producătorul; de asemenea, Gorgonzola, pentru a fi vândută ca atare, trebuie să fie învelită în folie de aluminiu care au imprimate mici litere g - marchio di qualità Consorzio per la tutela del Gorgonzola - marca de calitate a Consortiului pentru protecția de Gorgonzola imprimate în cadrul foii: fără marca de consorțiu nu este Gorgonzola.

O agenție desemnată și autorizată de Ministerul pentru Alimentație și Agricultură pentru controlul unor astfel de cerințe de la producători. Numai pentru brânza considerată acceptabilă se eliberează certificatul de conformitate, care permite comercializarea de produse protejate DOP Gorgonzola. Porțiunile din tăvi trebuie să aibă simbolul Consorțiului, cu numărul de autorizație emis producătorului și ambalatorului, garanția de calitate.
Le zone di orgine del Gorgonzola dolce e del Gorgonzola Piccante DOP
PRIVACY POLICY | COOKIE POLICY | Whistleblowing

Intermedia Agenzia di Comunicazione